Ana sayfa Blog

Aile bitkiler için önemli midir?

omid pak

Son araştırmalar, bitkilerin etraflarındaki ortamı incelediğini ve buna göre büyüme ve tepki gösterdiğini göstermiştir, bu nedenle Amerikalı araştırmacılar bitkilerin kendi kardeşlerini tanıdığını ve yan yana büyüdüklerinde daha dostça davrandıklarını söylüyorlar. Bu koşullarda, bitkiler rekabet yerine karşı tarafın faydasını düşünüyorlar.

An example image


Newark Üniversitesi'ndeki bir araştırma grubu, laboratuvarda binlerce arabadopsis bitkisinin büyümesini birkaç hafta boyunca inceledi. Arabidopsis, bilimsel araştırmalarda kullanılan en popüler bitkilerden biridir.

An example image


Amerikalı araştırmacılar, bitkilerin kendi kardeşlerini yabancı bitkilerden ayırt ettiğini ve buna uygun tepki verdiklerini doğruluyorlar.

An example image


Muhtemelen ilginç bulacaksınız, bitkilerin komşu bitkilerin maddelerini ve bileşenlerini incelediğini bilmek. Bitki kök reseptörleri, bu maddeleri inceleyerek, kendisiyle komşu olan bitkinin yabancı mı yoksa aynı ana bitkiden mi geldiğini belirler! Eğer komşu bitki yabancı ise, rekabet mümkün olduğunca artar

An example image


Her bitki, kökünü çıkararak, son damla suyu bile kendine çekerek, rakibe fırsat vermez. Amerikalı araştırmacılar, bu durumda, bitkinin kendi kök sistemi değiştirerek, köklerini genişletmek için büyük miktarda enerji harcadığını belirtiyorlar, ancak her iki bitkinin de aynı ana bitkiden gelmesi durumunda bu rekabetin belirgin bir şekilde azaldığını söylüyorlar.

An example image

omid pak
yaklaşık 1 ay Önce

Yorum 0

İlgili gönderiler
-
İlgili konular
-